Speedway

Isspeedway i Cloetta center

Speedwaysäsongen är över sedan mer än en månad, men i morgon kommer det att köras speedway igen i länet - inomhus och på is.

Nils Thörnqvist från Piraterna är en av dem som under dagen jobbar med att förbereda isrinken för motorcykeltävlingar.

 – Nu när de tagit ner plexiglaset här, sen kommer grabbarna att montera luftstaketet, säger Nils Thörnqvist.

Det är Motalaklubben Piraterna som ska sätta upp sina luftstaket inne i hockeyarenan Cloetta center i Linköping. Där flera av toppförarna i elitserien i speedway får mötas igen, men den här gången med dubbar på sina motorcyklar.

– Ja det är klart att det inte kommer att gå så fort men det blir nog rätt häftigt. Det är fyra som startar varje heat och det blir lite trångt så det blir nog häftigt, säger Nils Thörnqvist.

Åtminstone ett par, tre tusen åskådare väntar sig Piraterna ska komma för att titta på isspeedway där förare som bland andra Antonio Lindbäck, Greg Walasek och Vargarnas Kim Nilsson tävlar mot varandra. Precis som i vanlig speedway blir det fyra förare som kör i varje heat. Hur det här ska tas emot av publiken och vilken ljudnivå det blir inne i ishallen återstår att se, men enligt Nils Thörnkvist så är isspeedway inte ovanligt i Polen och England.

Förarna kör på vanliga speedwaycyklar, men naturligtvis kommer däcken att se lite annorlunda ut, berättar Nils Thörnqvist.

– Det är plåtskruv som är inskruvade i däcken som greppar. Samtidigt ska de kunna åka på sladd som görs i vanlig speedway.

Christina Turesson
Christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista