Linköping

Här visas Saabs hemliga flygfabrik

Ett av Sveriges mest hemliga rum har nu hamnat i offentlighetens ljus. Följ med 20-30 meter ner under marken till Saabs hemliga flygfabrik i Linköping.

I Linköping finns ett populärt rykte om att Saab skulle ha en hemlig flygplansfabrik helt under mark. Men det är inget rykte.

Ett tiotal meter under Saab ligger bergfabriken. Efter en kort biltur ner i en tunnel når vi den. 20 000 kvadratmeter stor.

– Här nere tillverkade man kort och gott flygplan. Tanken med det här var att skydda de viktiga maskinerna som man tillverkade flygplanen med om det skulle bli bombanfall och såna saker, säger Linköpingsbon Melker Beckert, programledare för serien Hemliga rum i SVT.

– Här nere skulle man kunna tillverka alla flygplansdetaljer som tänkas kunde och nästintill sätta ihop ett helt flygplan och rulla upp det ur berget och låta det flyga iväg, säger han.

Anläggningen stod klar 1945 och var i bruk ända fram till slutet av 90-talet. Med full arbetsstyrka räknade Saab med att kunna producera en J29:a, även kallad den flygande tunnan, per dag i berget.

– Tänk dig 365 flygplan på ett år, jämför det med att man i dag kan tillverka lite drygt tio Jas-plan på ett år, säger Melker Beckert.

I bergfabriken arbetade som mest ett hundratal anställda och de flesta tog rulltrappan till jobbet, en av anläggningens mer udda objekt.

– När den byggdes var det en av Sveriges längsta rulltrappor, säger Melker Beckert.

I dag har berget tömts på maskiner och används istället som förråd, men mycket få personer har tillträde till anläggningen. På måndagkväll kan du däremot se mer av bergfabriken i SVT:s Hemliga rum.

– Jag skulle nog ranka Saab-berget och verkstaden som det mest fascinerande stället jag varit på, säger Melker Beckert.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista