Norrköping

Funktionsnedsatta får hjälp med jobb

Det blir allt vanligare att personer med funktionshinder som exempelvis utvecklingsstörning jobbar på vanliga arbetsplatser och inte i så kallad daglig verksamhet. I Norrköpings kommun finns ett särskilt team för detta, Aktema.
– Varje år har vi en arbetsgivarkväll där vi bjuder in företagare där de får information om funktionsnedsättningar, berättar Göran Andersson som är arbetslivskonsulent.

Aktema består av arbetslivskonsulenter och arbetsterapeuter och i Norrköping tror man sig vara ganska ensam om konceptet. Aktemas personal kommer in redan i slutet av elevernas skolgång för att hjälpa till. I år har de kontakter med ett 60-tal ungdomar som är på väg ut från skolan. Och exempel på arbetsplatser är hästgårdar, restauranger och butiker.

Sofia Holmberg i Norrköping gick ut gymnasiet i våras. Hon jobbar idag i en av Lidls matvarubutiker:

– Jag trivs jättebra, jag plockar pallar och tar varor från lagret och lägger ut i hyllorna, säger Sofia Holmberg som började som praktikant innan hon fick anställning.

Erland Ljunggren, distriktschef på Lidl, tycker det känns bra att kunna erbjuda arbete. Ofta handlar det om lönebidragsanställningar som inte kostar arbetsgivaren pengar. Däremot kostar det lite extra uppmärksamhet, säger Erland Ljunggren:

– Det är bara en förmån för oss, men det krävs också att vi följer upp personen lite mer, säger Erland Ljunggren.

Men en del tvekar ändå inför att anställa en person med funktionshinder, konstaterar Göran Andersson på Aktema som inte tycker att det finns anledning till oro:

– Det är sällan det går att göra fel om man har ett engagemang, säger han.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista