östergötland

Ont om folk om influensan slår till

När influensan slår till kan vikarier på jobbet bli en bristvara. Lokalvårdare Suzanne Lyrén kände sig tvungen att gå till sitt arbete i Linköping nu i veckan trots att hon var sjuk i influensa.

– Jag kunde ha stått på mig och sagt nej lite mer. Men jag kände förpliktelser mot jobbet och det fanns ingen vikarie, säger hon.

Från arbetsgivarens sida beklagar man att Suzanne Lyrén uppfattat situationen som att hon skulle avbryta sin sjukskrivning, vilket inte varit avsikten. Och från facket Kommunal uppmanar man alla som upplever liknande händelser att kontakta sitt fackförbund.

– Sådant här måste vi kolla upp. Man ska inte vara tvungen att gå till jobbet när man är sjuk, säger Anna Larsson på Kommunal i Linköping.

De rekommendationer som finns idag om influensan säger är att man är smittsam i upp till sju dagar från att man fått symtom, eller till och med en dag efter att febern försvunnit. Och under den perioden ska man hålla sig hemma.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista