Foto: Leif R Jansson, Scanpix
Norrköping

Olyckorna hos äldre ska minskas

Norrköpings kommun vill minska antalet bränder och fallolyckor som drabbar äldre personer. Målsättningen är en minskning med 25 procent och därför har nu en särskild informationsbroschyr med praktiska råd och tips tagits fram.

Det handlar om att anpassa hemmet för att inte snubbla eller ramla, men också att våga be om hjälp för att exempelvis byta gardiner eller en trasig lampa.

– Man ser helt enkelt inte de här potentiella riskerna som finns i hemmet och det kanske är så att man inte får upp ögonen förrän olyckan redan har skett, säger Sonja Sköld som är chef för kommunens bostadsanpassning.

Större förändringar i hushållen kan bostadsanpassningen hjälpa till med, men då krävs det ett intyg från en arbetsterapeut.

– Det är ju så här att man får naturligtvis inte ta en pall för att sätta upp gardiner, man måste förstås att ska inte göra så, säger 95-åriga Elise Engkvist  som bor fem trappor upp i Norrköpings innerstad.

Under fjolåret togs exempelvis tusen trösklar bort, 190 badrum anpassades och drygt 160 spisvakter installerades.

Den nya broschyren ska delas ut till vårdcentraler, pensionärsorganisationer och via hemtjänsten.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".