Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Ulla Bäckman på PRO är orolig.
östergötland

Fallolyckor oroar äldre

Pensionärsorganisationer är oroliga för att fallolyckor utomhus kommer att öka på grund av landstingets ändrade riktlinjer när det gäller gånghjälpmedel. Samtidigt som det förebyggande arbetet mot olyckor ger resultat.

Ulla Bäckman från PRO sitter med i Norrköping kommuns pensionärsråd.

– Hur ska man kunna gå ut och gå när man ha sjukdomar som gör att man inte orkar gå lika långt, en rullator ger stabilitet, säger hon.

Det var i våras som landstinget såg över sina riktlinjer för hjälpmedelsförskrivningar och förändringar gjordes när det gäller lån av rullatorer. Den som behöver en rullator utomhus får nu skaffa den själv.

 – Hela strategin kring hjälpmedel är att de med störst behov går först precis som i övrig sjukvård, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Anledningen till förändringarna är att kunna ta in nya, mer avancerade hjälpmedel.

En rapport från Folkhälsoinstitutet visade tidigare i år att fallolyckorna för personer över 65 år i Östergötland har minskat bland annat på grund av det förebyggande arbete som görs i både kommuner och pensionärsföreningar. Men Ulla Bäckman från PRO tror att det kan komma att ändras i och med landstingets nya riktlinjer.

– Ju mer man sitter hemma ju större risk är det för ben - och armbrott när man väl går ut. 

En rullator kostar från 600 kronor och upp mot 2000 kronor och pensionärsorganisationer anser att kostnaden gör att många avstår från att köpa hjälpmedlet. Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren har inte upplevt att egenfinansiering skulle vara ett problem.

– Vi har inte fått några signaler om att det skulle vara några hinder att själv skaffa en rullator när man behöver det, säger hon.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".