Ulrika Strid (t.v.), Monica Johansson och Cecilia Åkerberg har startat ett träningscenter tillsammans.
ÖSTERGÖTLAND

Småföretagarna: Botten är nådd

Trots mörkt konjunkturläge för småföretagarna är optimismen stor. Småföretagarbarometern som presenterades idag visar att småföretagarna tror på en ljusning under nästa år.

Konjunkturläget för landets småföretagare är bekymmersamt. Tillväxten hos företagen går bakåt och nedgången är något djupare i Östergötland än i resten av landet.  Samtidigt är optimismen stor hos företagarna inför 2010. Det visar Småföretagarbarometer som presenterades idag av organisationen Företagarna och Swedbank.

– Tillväxten går bakåt i ett tempo som vi inte sett sen 1992, säger Lars Holm som är regionchef för Företagarna. Däremot är vi optimistiska på ett års sikt, så min slutsats är att konjunkturen redan har börjat vända uppåt.

Det är 4 000 företagare i landet som tillfrågats om vad de tror om utvecklingen ett år framåt i tiden, 170 av företagarna finns i länet. Trots ett bistert läge nu, tror företagarna att försäljningen och orderingången kommer att öka rätt så snabbt. Men det behöver inte betyda fler arbetstillfällen.

– Jobben kommer att släpa efter, eftersom man har ett lågt kapacitetsutnyttjande och lönsamheten är tillbakapressad. Utan lönsamma företag blir det inga jobb.

Ulrika Strid driver ett rehab- och träningscenter i Norrköping tillsammans med två andra sjukgymnaster med ett integrerat gym för både funktionshindrade och friska. De startade för snart ett år sedan mitt i lågkonjunkturen.

– Det har gått bra än så länge, och nu tycker vi att det börjar vända och gå bättre och bättre.

Sedan vårens mätning har konjunkturen försämrats för de mindre företagen och nedgången i Östergötland är något djupare jämfört med riket som helhet.

Men trots det ser länsets företagare positivt på framtiden, och enligt förväntningar på de närmsta tolv månaderna kan det inte bli värre, enligt Lars Holm.

– Botten är nådd och vi är på väg uppåt, sen får framtiden utvisa i vilket tempo.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".