Foto: Björn Larsson Ask / SCANPIX .
NORRKÖPING

Inget dubbförbud i Norrköping

Trots forskarlarm om att dubbdäck river upp farliga partiklar är kommunledningen i Norrköping inte beredd att förbjuda dubbdäck inne i stan.
– Det är inte aktuellt än säger kommunalrådet Stefan Arrelid (MP).

– Vi tycker inte riktigt att vi behöver göra det än. På Kungsgatan kommer vi att städa mer och använda ett halkbekämpningsmedel som binder de här partiklarna.

Nyheterna kunde i morse presentera en rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, som visar att partiklar som rivs upp från vägbanan kan ta sig in i blodomloppet på människor.

Norrköping har haft problem med höga partikelhalter i stadsluften och Stefan Arrelid hoppas nu att en informationskampanj ska göra att färre kör med dubbdäck på stadsgatorna. Ett förbud är inte aktuellt i nuläget.

– Dels ska de som bor utanför stan och har ett annat väglag kunna komma in till staden. Det är också svårt att kontrollera, det finns inte bra lösningar på det.

Samtidigt stänger inte Arrelid dörren för ett förbud i framtiden.

– Skulle det förebyggande arbetet och frivillighetsinsatserna inte hjälpa, då får vi överväga ett förbud.

Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".