Östergötland

Gårdsstödet försenat

Det så kallade gårdsstödet från EU till lantbrukare är försenat. Var fjärde lantbrukare i länet kommer inte att få sina stödpengar i tid och enligt LRF i Östergötland riskerar flera jordbruksföretag att gå i konkurs. Orsaken till förseningen är nya arealmätningar.

– Skillnaden kan vara att man överlever eller att lantbrukaren går under säger Peter Borring LRF´s länsordförande.

Gårdsstödet är stödpengar från EU som betalas ut efter hur stor areal åkermark och betesmark lantbrukarna har.
Orsaken till förseningen av utbetalningarna är den nya mätningen av storleken på svenska jordbruksmarker som började förra året och ska vara klar i slutet av 2009.
Den görs för att EU-kommissionen riktade kritik mot Sverige för att dom svenska lantbrukarnas marker inte var tillräckligt väl uppmätta.

Länsstyrelsen i Östergötland hanterar gårdsstödet i länet. Dom nya arealmätningarna har gjort att länsstyrelsen måste räkna om hur mycket stöd som ska betalas ut till varje lantbrukare. Det innebär mycket extraarbete.
Var fjärde jordbrukare i länet kommer därför inte att få sina stödpengar i tid, berättar Jonas Källming, lantbruksdirektör på länsstyrelsen:

Lantbrukaren Per-Erik Persson i Godegård, hoppas att han ska få sina pengar innan årsskiftet. Hade han inte haft ett jobb som lärare vid sidan av jordbruket hade det blivit ännu tuffare.

Johan Gustavsson
johan.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".