Foto: Björn Sigurdson/Scanpix
östergötland

Poliser får överblivet vaccin

I Östergötland har poliser fått överblivet vaccin mot den så kallade svininfluensan när vaccinationsmottagningarna stängt.

Landstinget har en detaljerad planering för att inget vaccin ska behöva kastas.

– Skulle det, trots de här planerna, bli doser över så har vi tittat på samhällskritiska funktioner och valt att ha en kontakt med polisen. Vi kan ringa och de kan komma ner, 2-3 stycken, om det är det vi har kvar, säger Anita Mohall som är beredskapsöverläkare i Östergötland.

Anita Mohall säger att det är just polisen man har erbjudit den här möjligheten. Exempelvis politiker får inget överblivet vaccin.

Influensavaccin som blandats till kan användas i 24 timmar. På andra håll i landet har landsting valt att öppna sina vaccinationsmottagningar för allmänheten på kvällarna, efter ordinarie öppettider, då riskgrupper och andra prioriterade vaccinerats klart för dagen.

I Östergötland har man valt att inte göra så eftersom den mängd vaccin som finns just nu har kunnat anpassas efter det inledande behovet.

– De doserna vi har nu, de här första veckorna, de stämmer väl med antalet människor som finns i medicinsk riskgrupp och sjukvårdspersonal, säger Anita Mohall.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".