Foto: Andreas Apell/SCANPIX
östergötland

Fortfarande dystert på arbetsmarknaden

Det är nu ett år sedan lågkonjunkturen slog till med full kraft mot länets arbetsmarknad och fortfarande ser läget dystert ut. Summan av alla öppet arbetslösa i länet och alla som deltar i någon form av program uppgick i slutet av oktober till 20.100 personer, 6.600 fler än för ett år sedan.

I slutet av oktober var 11.700 östgötar öppet arbetslösa, vilket 3.700 fler än för ett år sedan när nedgången började. Det motsvarar 4,3 procent av befolkningen i åldersgruppen 16-64 år och kan jämföras med 4,2 procent i hela landet.

Jens Lotterberg, som är utredare på Arbetsförmedlingen i Östergötland, ser tydliga paralleller med den ekonomiska krisen i början av 90-talet:

- Det som slår mig kanske allra mest är hur snabbt nedgången kom och med den kraft som genomslaget på konjunkturnedgången kom, det är helt i stil med 90-talskrisen. Med däremot kommer det inte vara så krisigt lika länge som det var under nedgången i början av 90-talet, säger Jens Lotterberg.

Men redan nu börjar man in siffrorna kunna se att den här konjunkturnedgången bromsar in, och det gör att vändningen kommer betydligt snabbare än den gjorde under 90-talet, enligt Jens Lotterberg. När vändningen kommer vill han dock inte säga förrän Arbetsförmedlingen presenterar sin prognos i december, men det blir inte förrän någon gång tidigast 2010.

En slående siffra i den statistik som presenterades idag är att hela 50 procent fler östgötar idag deltar i någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd, jämfört med då för ett år sedan, och enligt Jens Lotterberg drabbas fortfarande ungdomarna värst...

- På kort sikt är det så. De är lite av arbetsmarknadens konjunkturregulatorer. När det går dåligt eller riktigt dåligt då är det den grupp man ser det snabbast och värst på. Å andra sidan när det är goda tider då är det den här gruppen som man ser att det snabbast vänder för, då blir det populärt att anställa ungdomar igen.

Marie-Louise Kristensson
marie-louise.kristensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".