1 av 3
Foto: Yves Logghe/Scanpix
2 av 3
Birgitta Strandberg miljöingenjör Tekniska verken Linköping
3 av 3
Lars Sjösvärd chef affärsutveckling spannmål Lantmännen
Östergötland

Läkemedel sprids på åkermark

Rester från läkemedel hamnar på odlingsmark genom slamspridning. Det visar studier som gjorts på reningsverk i Östergötland.
– Egentligen borde man provta mer innan man sprider ut det på åkrarna, säger biologen Ingela Helmfrid på arbets- och miljömedicin i Linköping.

– Man behöver forska mer för att se vilka effekter det har i framtiden, säger Ingela Helmfrid.

2005 och 2008 togs prover på slam från reningsverk i Östergötland, för att undersöka andelen läkemedelsrester. En sammanställning av studien pågår nu, studien visar vilka läkemedel som påträffats i slammet.

– Man hittar både antibiotika, antidepressiva läkemedel, hormoner och blodtrycksänkande läkemedel i slammet, säger Ingela Helmfrid som leder studien.

Men hur läkemedelsresterna skulle påverka grödan och i sin tur människan är det svårt att säga i dag. Det som är konstaterat är att det endast är en liten del som fångas upp av grödan. 

– Men det är inte tillräckligt studerat och det saknas vetenskapliga belägg för att säga att det verkligen är skadligt för människan, säger Ingela Helmfrid.

Forskarna är inte säkra på vad som händer med läkemedelsresterna och en ännu viktigare fråga om den hamnar i vår kropp via grödorna?

Men trots det så sprids årligen flera ton slam på vår odlingsmark i länet. Bara från Tekniska verken i Linköpings gick 90 procent av slammet till åkermark förra året. Där arbetar Birgitta Strandberg som miljöingenjör och där gör man inga regelbundna kontroller av läkemedelsrester.

– Att vi inte analyserar läkemedelsresterna beror mycket på att det är nog ganska svårt för laboratorierna. Att det är så pass liten omfattning, de har inte gjort många analyser. Trots allt är det få analyser som har gjorts, är det väldigt stor osäkerhet säger Birgitta Strandberg.

Lantmännen som köper upp spannmål från lantbrukarna, gör inte heller några analyser av hur läkemedelsresterna eventuellt kan påverkan grödan.

– Nej det analyserar vi inte. För vad vi känner till idag finns inte den kopplingen att grödan skulle kunna ta upp hormoner och läkemedelsrester på det sättet, säger Lars Sjösvärd, som arbetar på Lantmännen i Norrköping.

Är slammet riskfritt att använda på åkermark?

– Det är svårt att svara på. Enligt de undersökningar som vi känner till så har man kommit fram till att det inte innebär risker säger Lars Sjösvärd.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".