1 av 3
Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
2 av 3
3 av 3
Peter Borring, ordförande i LRF Östergötland
östergötland

LRF: Statens fel att stödet försenats

Jordbruksdepartementet är ansvariga för den allvarliga situation som uppkommit inom lantbruket när gårdsstödet i Östergötland och många andra håll i landet blivit försenat. Det anser LRF som kräver att jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) nu agerar.

Som vi berättat tidigare i nyheterna kan det försenade gårdsstödet enligt LRF innebära att jordbruksföretag går omkull. Peter Borring, länsordförande för LRF i Östergötland, tycker att frågan skulle skötts på annat sätt.

– Jag tror att man har ett annat sätt, framför allt i södra Europa, att tolka reglerna så det blir till det egna landets fördel. Här i Sverige är vi väldigt duktiga på att vilja göra väldigt rätt hela tiden. Då blir det lätt en hämsko, säger Peter Borring.

Orsaken till att EU-bidraget som kallas gårdsstöd är försenat är den omfattande nya arealmätningen av svenska jordbruksmarker, som krävts av EU-kommissionen, för att rätt stöd ska betalas ut till lantbrukarna.

Det har gjort att länsstyrelserna som hanterar gårdsstödet på kort tid måste räkna om hur mycket varje bonde ska få. Det innebär mycket arbete och länsstyrelserna i Östergötland och på andra håll har hamnat i tidsnöd.

Peter Borring förstår att den nya mätningen av jordbruksmarker är nödvändig. Men han tycker att Jordbruksdepartementet skulle väntat till nästa år med att införa förändringarna av hur ersättningarna ska beräknas. Då hade länsstyrelserna fått mer tid på sig och gårdsstödet hade inte blivit försenat. 

Jonas Källming, lantbruksdirektör på länsstyrelsen i Östergötland, tror att det hade varit en bra lösning.

– Hade vi fått betala ut med brukarnas egna uppgifter i år och sedan anpassa arealerna i efterhand så hade fler brukare fått pengar, säger han.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".