Förra året spreds 6 000 ton rötslam på åkermark i Östergötland. Foto: Charlie Riedel/Scanpix
ÖSTERGÖTLAND

Rötslam kan hamna på matbordet

Stoppa spridningen av slam på åkermarker. Det kräver Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers i Göteborg. Enligt honom innehåller slammet mycket farliga ämnen som kan hamna i människokroppen via grödor. Varje år sprids stora mängder slam på östgötska åkrar.

– Kommunerna kan bidra till att stoppa miljöfarlig verksamhet inom sina kommuner. Landstingen kan stoppa spridningen av slam med hänvisning till medicinska droger och antibiotika som går ut med slammet. Bönderna kan säga nej till att riskera värdet av sin odlingsmark, säger Göran Petersson.

Förra året spreds närmare 6 000 ton rötslam på Östergötlands åkermark. Slam är en restprodukt från reningsverk som sprids på odlingsbar mark eftersom det innehåller mycket fosfor, vilket är ett bra växtnäringsämne. Men det innehåller även tungmetaller och kemikalierester.

– Det blir stora och svåröverblickbara konsekvenser för framförallt miljön men det kommer att spilla över på människor också, säger Göran Petersson.

Göran Petersson har studerat miljögifter i trettio år och han menar att slammet innehåller cancerogena och fosterskadade ämnen samt antibiotika som kan orsaka resistenta organismer.

– Alla dessa ämnen kan spridas på ett komplicerat sätt när de kommer ut på odlingsmark. De kan spridas till vatten och de kan tas upp via grödor, säger Göran Petersson.

Lantbrukaren Åke Karlsson, ordförande i förbundet Sveriges småbrukare, tycker att slamspridningen är ansvarslös:

– När man sprider slam då använder man den åkermark som används för att producera livsmedel på, till samhällets soptipp, säker Åke Karlsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".