Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
ÖSTERGÖTLAND

Rå jargong hos Östgötapolisen

Polisens kåranda i Östergötland jämförs med hederskulturer och Ku Klux Klan. Det visar en ny forskningsrapport, som föreslår att poliser bör få regelbundna samtal och handledning om beteende och attityder.
– Jag har inte råkat ut för den, men visst finns den, säger Linköpingspolisen Kerstin Sjöberg.

Kerstin Sjöberg, som är polis i Linköping, har inte råkat ut för den negativa kårandan. Däremot vet hon att den finns.

– Det här är ett manligt yrke, med en manlig norm som gäller. Det förändras successivt i och med att det kommer in kvinnor i yrket.

Enligt rapporten finns avigsidor i poliskulturen som exempelvis sexistiska skämt, nedlåtande syn på kvinnliga poliser, homosexuella och personer med utländsk bakgrund. Kerstin Sjöberg anser att kulturen har försvunnit, men fortfarande finns en viss rå jargong.

– Polisjobbet är ett mycket speciellt jobb. Vi får se och är med om saker som andra aldrig någonsin har varit med om. Om någon utomstående kom och lyssnade vid kaffebordet skulle de nog anses som en rå jargong, men många gånger är det ett sätt att orka med det här.

Forskningsrapporten föreslår bland annat att poliserna ska få handledning och regelbundna etiksamtal. Något som riksdagen beslutade redan 2006, men någon handledning finns ännu inte hos Östgötapolisen.

– Vi behöver reflektera över hur vi arbetar och bemöter människor, hur vi använder våld eller inte använder våld. Vi har väldigt många tvångsåtgärder i vår verktygslåda, vi behöver reflektera över hur vi använder dem, säger Tomas Agnevik, polisförbundets ordförande i länet.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".