Fem svenska soldater skadades och en lokal tolk dödades i ett sprängdåd i Afghanistan i går. Foto: Försvarsmakten/Scanpix
Östergötland

Skadad Motalabo flygs hem

Den 23-årige soldat från Motala som fick lättare skador i samband med en bombexplosion i Afghanistan i går, ser ut att kunna flygas hem för fortsatt vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Tillståndet för de två svenska soldater som fick allvarligare skador, bland annat benbrott och armbrott, har försämrats enligt Försvarsmakten och det är osäkert om de kommer att flygas hem i kväll som det var planerat.

23-åringen från Motala och ytterligare en svensk från Helsingborg som också fick mindre skador såsom bruten arm och mjukdelsskador i ansiktet, ska enligt planerna flygas hem i kväll.

Det var vid 13:30-tiden i går som fem svenskar skadades och en lokal tolk dödades när deras fordon, en så kallad Galt, körde på en hemmagjord bomb. Svenskarna patrullerade ungefär fyra mil väster om den svenska basen Northern Lights tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor.

Det finns omkring 500 svenska soldater i Afghanistan. I november 2005 dödades två svenska Isaf-soldater av en vägbomb i norra Afghanistan.

Efter händelsen hålls nu samtal och debriefingverksamhet med hela förbandet, enligt försvarets informatör Torbjörn F Gustafsson.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".