Foto: Elisabeth Dalziel/Scanpix
Östergötland

Östgötsk vindkraft möter motstånd

Nya vindkraftverk möter motstånd i Östergötland. I Ödeshög har alla planer på nya verk tillfälligt stoppats. Men i Kalmar län är situationen en annan.
– Kalmar har en ambition som ligger väldigt högt, säger Agne Hansson, regeringens särskilda vindkraftsamordnare.

Kalmar län planerar att bygga ut vindkraften så att det täcker hela riksdagens planeringsmål till år 2015. En stor del av Kalmar läns vindkraft skulle enligt planerna tas från snurror i havet.

Östergötland, som också har kust och dessutom en blåsig slätt, har betydligt mindre planer på utbyggnad än vad Kalmar län har. Och varför det är så, ja det är en befogad undran, enligt Agne Hansson.

– Vindkraftsutbyggnad är en känslig fråga på flera håll i landet, inte bara i Östergötland, och det går trögt med utbyggnaden, säger Agne Hansson.

Olika intressen står mot varandra. Men Östergötland eller andra län kan inte låta Kalmar reda ut stiuationen, anser han:

– Alla har en skyldighet att medverka i energiomställningen för att rädda miljön. Så ingen kan ta på sig ett ansvar för någon annan.

Men om planeringsmålet är uppfyllt, så behöver det väl inte byggas fler vindkraftverk?

– Nej, men det är det första planeringsmålet, sedan har man satt ett mål till 2020 där man ska bygga 30 terrawatttimmar vindkraft.

Dessutom kommer inte alla vindsnurror i planerna att bli verklighet, säger Agne Hansson. Och ska någon hjälpa till med vindkraft så borde det vara Östergötland som bistår Kalmar län och inte tvärtom, tycker han:

– Jag tror kapaciteten är större i Östergötland, då det finns mer skog i Kalmar län.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".