norrköping

Sparförslag väcker rädsla

Verksamhetschefen för landstingets urologiverksamheter har lagt ett sparförslag som går ut på att stänga Vrinnevisjukhusets urologavdelning och att de patienterna istället ska skickas till Linköping, ett förslag som väcker starka känslor.

Det sparförslag som går ut på att stänga Vrinnevisjukhusets urologavdelning upprör överläkare Hans Krook på kirurgiska kliniken i Norrköping. Han är rädd för att Vrinnevisjukhuset ska utarmas, inte minst som akutsjukhus, om urologpatienter istället hamnar på US i Linköping:

- Det har ju stora konsekvenser för hela sjukhuset. Urulogisk kirurgi och urologisk verksamhet är ju något som alla kliniker är intresserade av att ha i närheten.

Han tror även att kompetensen kommer att fly sjukhuset och flytta till Linköping eller till andra sjukhus i landet. Hans Krook menar att man helt enkelt inte kan spara mer inom den kirurgiska sektorn, både allmänkirurgi och urologisk kirurgi:

- Vi går ju på knäna, vi har aldrig haft så hög produktion på operation som vi har i år, aldrig haft så många överbeläggningar som vi har i år, vi har aldrig haft så många nyinläggningar från akutmottagningen, med mera med mera, och ska man kunna spara så vet jag inte vad man ska spara på då, säger Hans Krook.

Lasse Pettersson från Vrinnevilistan är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, är också skeptisk till vinsten med att flytta platser från Norrköping till Linköping:

- Det kommer ju ständigt sådana här åtgärdsförslag från verksamheterna för att det är ju dålig ekonomi och man har anställt för mycket medarbetare som man inte har pengar till. Vi vet ju inte vad det här står för och har inte fått någon ekonomisk redovisning om vinst eller förslut eller någonting. Men vad man generellt vet är ju att vård på ett unviersitetsjukhus är 10-15 procent dyrare än vård på ett högproducerande landsortssjukhus och då kan man ju undra var besparingen ligger.

Enligt Johan Rosenqvist, chef på Urologiska kliniken i Östergötland, och den som lagt fram det här förslaget, kommer man spara sex miljoner kronor om förslaget genomförs, och han anser att den här sparlösningen är den som påverkar den urologiska verksamheten i länet minst negativt.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".