Fler havsörnar vid Tåkern

Havsörnen är på kraftig frammarsch i Sverige efter att ha varit nära utrotning för inte så länge sedan.
– Stammen har ökat väldigt mycket, säger Olof Rosenqvist, naturguide vid Tåkern.
– De senaste tio åren har havsörnarna kommit tillbaka på allvar, säger Rosenqvist, som i helgen anordnar säsongens sista örnspaning vid Tåkern.
Finns det saker som hotar dem i dag?
– Ja, det är samma sak som förut, men mycket har förbättrats. Miljögifterna har bland annat minskat, jakt och förföljelse som var ett bekymmer tidigare är inget större problem idag.
Dyker det upp en och annan kungsörn också?
– Ja, det händer. Speciellt under vintertid så besöker många kungsörnar Tåkern, säger Olof Rosenqvist.
Lotta Karlsson
lotta.m.karlsson@sr.se
FAKTA: Havsörn
Med ett vingspann på uppemot 240 centimeter är havsörnen, jämte kungsörnen, Sveriges största rovfågel. Den lever främst utmed våra havskuster men finns också vid insjöar och i fjälltrakterna. Den livnär sig på fisk och vattenfåglar men kan också äta kadaver. Havsörnar bor på samma ställe hela livet och föder normalt mellan en och två ungar.
Havsörnen har varit farligt nära utrotning i Sverige. På 1800-talet jagades fågeln flitigt och när den fridlystes 1924 fanns bara några tiotal par kvar i landet. Arten höll på att återhämta sig när den på 1960-talet drabbades hårt av miljögifter, främst DDT och PCB. Gifterna gjorde bland annat att äggens skal blev för tunna och krossades.
Källa: Naturvårdsverket, Nationalencyklopedin
(TT)