Östergötland

Samtalslavin till landstinget

Förra veckan ökade samtalen till Sjukvårdsupplysningen i länet med hela 200 procent jämfört med en höstvecka förra året. Det är oron kring svininfluensan som ligger bakom den lavinartade ökningen av samtal.

Vid den här tidpunkten på året brukar sjukvårdsupplysningen ta emot runt 5000 samtal, men förra veckan fick man ta emot 15 000 samtal. Landstinget tror att 10 000 av dem handlar om svininfluensan.

– Det är alla möjliga frågor. Det handlar om vaccinering, sjuklighet, om eventuella biverkningar och om man har en anhörig hemma som är i en riskgrupp. Mycket av informationen ligger ute på landstingets webbsida, men ibland tycker man att det känns säkert att få prata med någon, säger Britt Åkerlind, som är smittskyddsläkare i Östergötland.

Vad säger ni till dem som vill komma och ta vaccin?

– Vi vädjar om att man går i den turordning vi har försökt att planera. Är man inte en riskpatient ska man vänta till vecka 48.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".