Foto: Länsstyrelsen Östergötland
Åtvidaberg

Barkborrefavorit blir naturreservat

Skogsområdet Högboda utanför Åtvidaberg blir naturreservat. Området har angripits hårt av granbarkborre, vilket retat upp skogsägarna i området, som menar att Högboda fungerat som smittohärd för granbarkborren.

– Man tog ju inte tag i problemet efter stormarna. Barkborrarna hade ju ett fritt skafferi, det spred ju sig till grannar och skogar i närheten, säger moderaten Lars-Erik Nilsson som sitter i kommunstyrelsen.

Högboda, som även tidigare förvaltats av länsstyrelsen, drabbades svårt av angrepp av skadeinsekten granbarkborre efter stormarna Gudrun och Per. Nu har området formellt blivit naturreservat, trots protester från skogsägare och kommunledningen i Åtvidaberg. Men Cleas Svedlindh som är chef på länsstyrelsens narturvårdsenhet menar skogsägarna inte behöver vara oroliga.

– Vi har gjort mycket åtgärder. Från första början hade vi bevakning, men vi hade råd från bland andra lantbruksuniversitetets forskare att vi skulle avvakta, för det var låga populationer av barkborrar. Skulle det komma en större storm idag  så skulle vi nog gå in och barka mycket tidigare, säger han.

Åtvidaberg har störst andel naturreservat av kommunerna i länet, och fler är på väg: Gorgeberget, Grävsätter och Ytterberget håller på att bli reservat.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".