Under hösten har länet drabbats av en inbrottsvåg - precis som grannlänen. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
östergötland

Villainbrott över länsgränserna

Östergötland har drabbats av en våg av villainbrott den senaste tiden.

Men inte bara vårt län har drabbats, det har skett en kraftig ökning även Kalmar och Jönköping län. Polisen ser nu ett samband mellan inbrotten.

– Vi tror att de inbrott som skett i området har ett samband, det tror vi, säger Lars-Johnny Jonsson är närpolischef i Kinda och Ydre kommuner i Östergötland.

Det märks en tydlig våg av inbrott just nu i både Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län, och ökningen bekräftas av Lars Borman vid Kalmarpolisen.

– Om man slår ut det så är det mer än ett per dag sedan mitten i oktober, säger Lars Borman.

Att villainbrotten ökar just nu är inget konstigt,  höstmörkret faller och det är lättare för tjuvarna att röra sig osedda. Framförallt är det landsbygden som drabbas.

– Ofta är det längre till polisen och det är lättare att snabbt försvinna från en liten kommun, säger Lars-Johnny Jonsson.

Nu försöker polisen i de tre länen att kartlägga inbrotten för att se om det rör sig om samma gärningsmän, eller till och med organiserade ligor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".