Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Tåg nummer 239 är stillastående utanför Norrköping
Linköping

Sista kongressen för värnpliktiga

I dag inledde Värnpliktsrådet sin kongress i Linköping. Det är också den sista kongressen någonsin, eftersom försvaret ska göras om och de värnpliktiga försvinna.

– Jag tycker att den allmänna värnplikten är väldigt folklig. Jag håller inte riktigt med om att det bör bli frivilligt, säger Carl Johan Skoog, värnpliktig och ombud från Boden.

Både ÖB och försvarsministern kommer att medverka på värnpliktskongressen i Linköping, ÖB personligen och ministern på film. I dag fanns försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Anders Karlsson på plats, liksom den moderata ledamoten i försvarsutskottet Karin Enström, som är yrkesofficer. Hon framhöll att man ska vara medveten om att det finns risker med ett frivilligt nationellt försvar.

– Några av dem som är lite för frivilliga kanske inte passar tillsammans med vapen och sprängmedel, stora farliga fordon och fartyg. Dem måste vi naturligtvis ha ett sätt att få bort ur det här systemet, säger hon.

Det allra sista Värnpliktsrådet ska också väljas den här veckan, trots att det är den sista kongressen.

-- Kongressen syftar ju bland annat till vad det nästa Värnpliktsrådet ska göra, men vi kommer även att lägga blicken ännu längre fram och diskutera värnpliktsrörelsens framtid i ett ännu längre perspektiv, säger Paulina Rehbinder, infoansvarig i Värnpliktsrådet.

– Vad ska rörelsen göra? Kan vi hålla på med facklig verksamhet eller ska vi bara rikta in oss på rekryterna? Och vad ska man göra med all den kunskap och erfarenhet som värnpliktsrörelsen har?

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

FAKTA: Värnplikten

Den 1 juli 2010 upphör den allmänna värnplikten. De som fullgör sin värnpliktsutbildning kan då välja att avbryta den. De som har ryckt in i lumpen före detta datum kan ändå fullfölja utbildningen om de vill. Den som har skrivits in men inte påbörjat sin utbildning då kan välja att genomgå en utbildning med samma innehåll på frivillig grund. Den som inte har påbörjat sin utbildning före den 1 januari 2011 erbjuds en tre månader lång frivillig militärutbildning. Därefter erbjuds soldaterna en längre soldatbefattningsutbildning för att ingå i stående och kontrakterade förband.

Källa: Regeringen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".