HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Potatisodlare kräver prishöjning

Det jäser bland många av landets potatisodlare, som anser att ersättningen är för låg. Får odlarna inte igenom en höjning på 60 öre hotar strejk. I Östergötland har odlarna precis fått igenom en höjning, men det räcker inte.

– Nej totalt sett behöver vi ha en höjning till över säsongen. Med den skörd och det kostnadsläge vi har behövs ett medelpris på ungefär 2,40 kronor på hela säsongen, säger Lars Danielsson som arbetar som potatiskonsulent här i länet.

De lokala potatisodlarföreningarna har arbetat under en längre tid för att öka lönsamheten. Priset på potatis har legat på 1,50 kronor per kilo för odlarna, men med höjningen får Östergötlands odlare 2,10 per kilo. Men för att få lönsamhet på produktionen vill potatisodlarna ha 2,40 kronor per kilo. Det här är ett steg i rätt riktning och tas glädjande emot av Lars Danielsson.

– Det betyder oerhört mycket för odlingen det här.

Vidare säger Lars Danielsson att det finns en överetablering i packeribranschen, och trycket på odlarna blir därför extra högt.

– Packerierna har kunnat spela ut odlarna mot varandra. De har fått odlare att sälja potatis till underpris för att många odlare har behövt få in likvida medel, säger Lars Danielsson.

I Östergötland har odlarnas aktion gett snabbt resultat, men hur ser det ut i övriga landet?

– Det har fått efterfrågningar i de andra länen och även söderut i landet. Kravet kvarstår och odlarna kommer att kräva den här höjningen i de andra länen, men det kan det ta lite längre tid, säger Lars Danielsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".