Svininfluensan

Minister: Öka kunskapen om influensan

Åtta personer har hittills avlidit i sviterna av svininfluensan. I det senaste fallet blev patienten hemskickad trots att han varit i kontakt med vården flera gånger. Folkhälsominister Maria Larsson (KD) tycker ändå att sjukvården tar svininfluensan på allvar.

– Vi har verkligen tagit det här på största allvar vi vet också att en del drabbas av allvarlig sjukdom och död. Nu har många av landstingen börjat vaccinera allmänheten och en del tar det åldersgruppmässigt säger folkhälsominister Maria Larsson (KD).

Av de åtta som avlidit hittills så är det ett par stycken som har varit i kontakt med vården, men har blivit hemskickade igen.

Just i de här tragiska fallen så har jag inte kunskap nog för att säga om något i vården har brustit. Men det är väldigt viktigt att man prövar det på ett mycket omfattande sätt, säger Maria Larsson.

Vidare säger Maria Larsson att det kan vara svårt att tolka tecken på den som bär svininfluensa.

– Det kan vara saker som spelar in, men här är det väldigt viktigt att vi ökar vår kunskap så att vården kan göra rätt bedömningar, säger Maria Larsson.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".