Norrköping

Norrköping ska bli miljövänligare

Norrköping satsar åtta miljoner kronor på att skapa en miljövänligare stad. Det görs genom ett forskningsprojekt på Linköpings universitet.

– Vi är en del i ett system där vi samlar in avfall i ena änden och får tillbaka el och värme i den andra, säger Mats Eklund, som är professor i industriell teknik.

Han tror att det kommer komma tillskott av energi från bostadsområdena i framtiden, som till exempel vindsnurror eller solceller.

Forskningsprojektet ska pågå under fyra år och ett av målen är att se till att alla delar av staden blir mer miljövänliga.

– Vi har lärt oss att när vi planerar nya områden så är ett problem att olika aktörer inte pratar med varandra. Mycket handlar om att få till exempel planerare att förstå medborgarnas perspektiv och energiföretagen. Mycket handlar om att mäkla och få till samverkan.  

När vi kommer att få se en fullt hållbar stad är oklart.

– Vi hoppas att forskningsprojektet kommer leda till att staden utvecklas åt det här hållet, säger Mattias Ottosson, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".