östergötland

Höjd tågavgift ger dyrare biljetter

Priset på tågbiljetterna kan vara på väg upp. Banverket vill höja avgiften för att få köra tåg i Sverige. De närmaste fyra åren kommer kostnaderna att öka med det dubbla, enligt Banverkets förslag.

– Höjda avgifter måste tas ut någonstans, i slutändan så är det kunden som får betala, säger Gunnar Wulff, divisionschef på Veolia tåg.

I dag betalar tågtrafikföretagen samma pris för när och var de kör. Oavsett om det är ett tåg in till Stockholms central under morgonrusningen eller om det är ett tåg på en godsbana mitt i natten. Men det här vill Banverket ändra på.

– Skälet till att vi föreslagit högre priser på vissa tider under vardagar är att det är attraktiva tider. Många vill köra just då, säger Anders Svensson, strateg på Banverket, till SR Östergötland.

Genom att införa trängselavgifter hoppas Banverket dels få in mer resurser till underhåll och bättre utrymme på spåren. Fram till 2013 räknar Banverket med att få in en miljard kronor i banavgifter, vilket är dubbelt så mycket mot i dag.

På SJ hoppas man att avgifterna går tillbaka till järnvägen, annars är risken stor att resenärerna får dyrare biljetter.

– Kan vi inte köra fler tåg vid attraktiva avgångar då kan det hända att det drabbar resenärerna, då är det att likna vid en ytterligare avgift som när man flyger, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ, till Sveriges Radio Östergötland.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".