1 av 2
2 av 2
norrköping

Kvinna död i svininfluensa

Uppdaterad 16:30
Det första dödsfallet till följd av svininfluensan har inträffat i Östergötland. En 21-årig kvinna avled i måndags på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Enligt chefläkare Annsofie Sommer bidrog en tidigare sjukdom till 21-åringens död.

– Det är en svår underliggande sjukdom, och de anhöriga har önskat att vi inte säger vilken sjukdom det är, berättar Annsofie Sommer. Det spelar förstås in väldigt mycket att man har en så svår underliggande kronisk sjukdom, att man blir så sjuk av influensan.

Med anledning av dödsfallet höll Vrinnevisjukhuset i Norrköping en presskonferens tidigare idag. Kvinnan las in på Vrinnevisjukhuset i fredags och fick då influensamedicinen Tamiflu. Under helgen försämrades hennes tillstånd och i måndags avled kvinnan. På grund av sin kroniska sjukdom tillhörde 21-åringen riskgrupperna, som redan ska ha fått influensavaccin. Men 21-åringen hade ännu inte fått sprutan.

– Hon hade haft lättare luftrörssymptom innan, alltså inte influensa utan mer vanlig snuva. Det gjorde att man valde att vänta med vaccinering.

Var det aktuellt med andra typer av behandling, till exempel har ju andra vårdats i konstgjord lunga, så kallad Ecmo-maskin.

– För den här patienten var det aktuellt, mer kan jag inte säga utan att bryta sekretessen. Men det är korrekt handlagt enligt alla riktlinjer i samråd de anhöriga.

Sen tidigare har riskgrupper och barn fått influensavaccin och på måndag börjar vaccineringen av resten av östgötarna. Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind tror att dödsfallet kan bidra till att öka trycket på vaccineringen.

– Vi tror att det här bidrar, och vi visste redan att trycket på vaccinationsmottagningarna nästa vecka kommer att bli det största hittills. Det kommer att bli köer och det kommer att komma upp skyltar som säger att vaccinet är slut lokalt och att man får komma tillbaka nästa vecka. Vi hoppas att människor har överseende med det.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjö@sr.se

FAKTA: Svininfluensa

De första konstaterade fallen av svininfluensa hos människor dök upp i Mexiko i april i år. Viruset spreds sedan till Nordamerika och vidare ut i världen.

Knappt två månader senare klassade världshälsoorganisationen WHO influensan som en pandemi, en klassificering som innebär att sjukdomen spridits över stora delar av världen och drabbat en stor andel av befolkningen i varje land.

Regeringen har sedan dess beslutat att alla svenskar ska erbjudas influensavaccin gratis genom sitt landsting. I Östergötland har riskgrupper samt barn och ungdomar vaccinerats. Från och med nästa vecka erbjuds alla i länet att ta sprutan.

Hittills har elva dödsfall med koppling till influensan konstaterats i Sverige och globalt har över 6 500 dödsfall bekräftats. Tidigare är det bara män och pojkar som avlidit, fallet i Norrköping är den första kvinnan i landet som dör i sviter av svininfluensan.

Det tidigare allvarligaste fallet i Östergötland rörde en Norrköpingsbo som fördes till Karolinska sjukhuset för vård i en konstgjord lunga. Under hösten förbättrades mannens tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".