Norrköping

Tufft besked för symfoniorkestern

Norrköpings symfoniorkester måste betala över 800 000 kronor i retroaktiva pensioner för korttidsställda. Avtalet blev klart för tre år sedan men det är först nu som Statens pensionsverk kräver in pengarna.

– Det kommer att påverka oss rejält negativt, eftersom det är retroaktivt från första januari 2003, säger Peter Waldermarsson direktör på Norrköpingssymfoniorkester.

Statens Pensionsverk, SPV vill nu ha in cirka 50 miljoner kronor från scenkonst-branschen i retroaktiva pensioner för dom korttidsanställda. Ett beslut som fattades redan för tre år sedan men det är först nu som SPV är färdiga med sina beräkningar.

– Jag har full förståelse för att vi ska betala pensionsavgifter. Vi ska betala de pensionskostnader vi är skyldiga att betala enligt lagen, självklart ska vi göra det, säger Peter Waldermarsson.

Men Waldermarsson är kritisk mot att de inte har fått någon förvarning och för SON var det ett tufft besked som SPV kom med. Enligt deras beräkningar landar notan på 825 000 kronor, vilket kan få konsekvenser för framtidsplanerna.

– Jag hoppas inte det, men osvuret är bäst.

Beskedet drabbar även andra institutioner i länet. Östgötateaterns chef Johan Celander säger att teatern har andra typer av korttidsanställningar och dom inte berörs i så stor utsträckning.

Däremot drabbas Östgötamusiken, de kommer att få en merkostnad på cirka 450 000 kronor. Pengar som nu måste tas från sparkontot. Chefen Tomas Herrgårdh vet inte hur det kommer att påverka verksamheten i framtiden.

Flera fackliga organisationer har i ett brev till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell krävt att SPV:s krav dras tillbaka. Även Peter Waldermarsson är mycket kritisk. Framförallt mot att branschen fick beskedet för endast några dagar sedan, utan några förvarningar om vad som var på gång.

– Det är orimligt är att vi får den här typen av besked på det sätt som vi får när det är så allvarligt och rör sig om så mycket pengar, avslutar SON:s direktör Peter Waldermarsson.

Andreas Norinder
andreas.norinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".