Linköping

Transkonferens i Linköping

I Linköping pågår just nu en konferens om transpersoner, alltså personer som ifrågasätter den könstillhörighet de fötts till. Det är den första nordiska konferensen i ämnet och ett 70-tal personer deltar.

Från studentföreningen för hbtq-personer, det vill säga homo-, bi- och transsexuella samt queerpersoner, så finns Fej Skantz med.

– Jag tycker det är bra att ämnet uppmärksammas. Men det borde uppmärksammas ännu mer, säger Fej Skantz.

En fråga som Fej Skantz tycker är viktig gäller hur Sveriges lagar är skrivna utifrån att det bara finns två kön. Hon menar att personer som genomgår könsbyte kan få problem med till exempel ett nytt personnummer.

Doktoranden Ulrica Engdahl vid Tema Genus i Linköping är en av dem som står bakom konferensen.

– Jag som forskare, intresserad av transfrågor har upplevt en frustration över att det har varit så svårt att hitta andra forskare som sysslar med samma saker, säger Ulrica Engdahl.

På konferensen finns föreläsare från bland annat USA och England. Många som forskar kring transpersoner är sedan tidigare aktivister inom området. På Linköpingskonferensen tänker man ta tillvara på det, säger Ulrica Engdahl, även om alla inte anser att det är forskningsmässigt korrekt.

– Vi menar att det är det, för den kunskapsproduktion som kommer ut ur den dialogen är mer fruktsam än en monolitisk diskussion med bara forskare utan förankring i det politiska arbetet, eller i verkligheten, säger Ulrica Engdahl.

I konferensen ingår också en fotoutställning med porträtt av transsexuella människor. Linköpingsstudenterna Björn Magnusson och Camilla Sandén har sett den.

– Jag tycker det är bra för det öppnar ögonen för att det finns här i Linköping också det är inget som man normalt ser, säger Camilla Sandén.

– Det är bra fotografier konstnärliga, säger Björn Magnusson

Är de inte lite utmanande?

Jo visst är de det men samtidigt så ser samhället ut, säger Björn Magnusson

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".