Östergötland

Krav på humanare flyktingpolitik

Idag hålls en manifestation för en humanare behandling av flyktingar, i Sverige och i övriga Europa. Det är Svenska kyrkan som tillsammans med flera andra organisationer ordnar manifestationer med fackeltåg på elva platser i landet. Det med anledning av att Sveriges kristna råd ska presentera sin syn på svensk flyktingpolitik på måndag.

– Om man ska prata om mänskliga rättigheter kan man inte bara använda fina ord utan det är någonting man lever upp till i sitt eget land och alla måste ta ansvar säger Emilia Allard som ska demonstrera i Linköping.

Plakat till demonstrationen görs iordning i källaren under Linköpings domkyrka. Flera hundra personer väntas till söndagens fackeltåg efter högmässan i Linköping och Norrköping.
Svenska kyrkan, Katolska kyrkan, Röda korset, Amnesty med flera organisationer vill manifestera för en ny flyktingpolitik. Även ledande lokala politiker kommer att medverka.

Hannu Lounela är diakon i Skäggetorps församling i Linköping och jobbar mycket med integrations- och invandrarfrågor och menar att de måste reagera för att asylhanteringen inte fungerar.

– Vi ser den smärta och lidande många flyktingfamiljer lever i och behöver återvända till när de skickas iväg och vi hoppas att det ska bli förändringar i lagen.

Många asylsökande från Irak kommer att delta i söndagens manifestation. Monir Daniel Jokanna tror att svenskarna kommer att få upp ögonen för tragedin i Irak genom de rapporter som nu kommer från människorättsorganisationer.

– Vi måste stanna i Sverige för vi kan inte åka tillbaka till Irak säger Nafal Benhno avslutningsvis.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se