Ödeshög

Socialdemokrater blir vildar

Ödeshög får ett nytt lokalt politiskt parti. Mitt under budgetdebatten i kommunfullmäktige i går kväll deklarerade Charles Eriksson att han tillsammans med Lena Lago Berg och Kristina Fredriksson lämnar Socialdemokraterna och bildar ett eget parti.
– Vi har inget förtroende för ledningen för Socialdemokraterna i Ödeshög, säger Charles Eriksson.

Bråket inom socialdemokratin i Ödeshög har pågått länge, och nådde sitt crescendo när Charles Eriksson under hösten dömdes för olaga hot mot dåvarande partikollegan Madelaine Vilgren. Den domen har överklagats av Charles Eriksson.

Nu har sprickan lett till att ett helt nytt parti bildas som ska ställa upp i nästa års kommunalval. Fram till dess ska de tre avhopparna vara politiska vildar.

Madelaine Vilgren, oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Ödeshög, var inte överraskad över att de nu före detta partikollegorna lämnar Socialdemokraterna och bildar eget parti, men hon var förvånad att det skedde under budgetmötet.

Hon tror att det nya partiet kan locka väljare i nästa val, men att det blir svårt för partiet att överleva på lång sikt:

– Ja i det långa loppet brukar alla sådana här lokalpartier och vårdpartier försvinna, det är väldigt få som har varit kvar. Det är bara att titta på hur det gick i Riksdagen för Ny Demokrati, de åkte ur fort, säger Madelaine Vilgren

När ett förslag om återremiss av budgeten drogs tillbaka och både de socialdemokratiska avhopparna och Vänsterpartiet stödde styrande Kristdemokraterna, Moderaternas och Folkpartiets budget var saken klar.

Kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD) var naturligtvis mycket nöjd över utgången.

– Ja, det var en dramatisk kväll och det är klart att man är omtumlad, men samtidigt väldigt glad och tacksam över att vår budget gick igenom så att vi kan jobba vidare, säger Oscarsson.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se