östergötland

Grisgårdar anmäls för djurplågeri

Uppdaterad 16.35
Djurplågeri förekommer på flera grisgårdar i länet, hävdar organisationen Djurrättsalliansen. Aktivisterna påstår att det förekommer bland annat sjuka djur och att grisarna fått liggsår. Nu polisanmäls gårdarna.
– Man blir upprörd, arg och ledsen, säger en av länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.

– Men samtidigt vet vi att det ser ut så här, säger Marie Andersson, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen, efter att ha sett Djurrättsalliansens film från två av gårdarna i Östergötland.

Organisationen har gjort besök på sex grisgårdar och fotograferat och noterat vad man uppfattat som brott mot djurskyddslagstiftningen.

– Det är absolut inte ok att det ser ut så här. Men det är inte första gången jag ser att det ser ut så här. Jag blir kanske inte lika upprörd som ser det här i media, men det betyder inte att det får se ut så här, säger Andersson.

Totalt har Djurrättsalliansen besökt ett hundratal gårdar. Efter att organisationen publicerat ett stort antal bilder och filmer så kommer Jordbruksverket att agera.

– Jag känner att det är viktigt att få veta om det är så utbrett som man har sagt, säger Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Hur kommer ni göra det?
– Till exempel att ställa frågor till länsstyrelserna runtom i landet.

Jordbruksverket i Jönköping sköter samordningen av djurskyddskontrollerna i landet som länsstyrelserna nu har ansvar för.

– Är det så dålig djurhållning som vi ser på filmen, så är det naturligtvis ett problem. Det är inte god djurhållning, säger Dahlén. Han utesluter inte riktade åtgärder mot svinfarmarna framöver.

En av de grisbönder som nu polisanmäls är Per Pålsson som är ordförande i Östergötlands grisproducenter. Han skjuter ifrån sig anklagelserna om vanvård.

– Jag sköter djuren efter de regler som finns och jag är kontrollerad av djurhälsovården. Jag har ingenting att skämmas för och alla är välkomna att titta när de vill.

Men är det så här grisuppfödning går till?
– Jag kan bara svara för min besättning. På grund av smittskyddet kan jag inte besöka andra gårdar och se hur de har det där. Jag sköter min besättning.

När man ser på bilderna så saknas det strö för många grisar.
– Jag vet inte när de har varit där och filmat. Vi strör en gång om dagen och rakar en gång om dagen, enligt djurskyddslagen. Sedan kan ju det varit någon gris som ätit upp halmen eller vice versa.

Under dagen har det även kommit reaktioner från politiskt håll. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) som tidigare varit grisbonde säger att han är upprörd och riktigt ledsen. Han får medhåll från Betty Malmberg (M) från Ödeshög som är suppleant i jordbruksutskottet

– Det är definitivt inte så här grisar ska skötas, säger hon efter att ha följt Sveriges Radios rapportering.

En djurskyddsinspektör i Östergötland säger att resurserna inte räcker till för att kontrollera gårdarna tillräckligt. Ska man ha nya regler
– Det gjordes en förändring 1 januari 2009 så vi måste nog låta det gå åtminstone ett år innan vi kan följa upp det här. Men det har varit olika riktlinjer i olika kommuner och på en del håll har man inte mäktat med helt enkelt. Därför är det viktigt att vi nu lagt ansvaret på länsstyrelsen så att det blir likadana regler överallt.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se
Viktor Levander
viktor.levander@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se