Östergötland

Patienter väljer vårdcentral nära jobbet

Nästan sjutusen östgötar har hittills valt att byta vårdcentral i det pågående vårdvalet. Tre månader efter att möjligheten infördes så visar det sig att vårdcentraler i små kommuner riskerar att stå som förlorare. En tydlig trend är att många vill vara listade på en vårdcentral nära sitt jobb.

– Personer som exempelvis går på kontroll för diabetes eller blodtryck väljer att göra det nära sin arbetsplats och på det sättet listar sig för att inte behöva vara borta så länge från arbetet säger Rolf Andersson på landstinget som är ansvarig för vårdvalsprojektet.

För tre månader sedan blev det möjligt för östgötarna att lista sig hos den vårdcentral de vill.
Intresset har inte varit så stort att byta vårdcentral men Rolf Andersson är nöjd med resultatet hittills.

Förlorarna finns inte bara på vårdcentraler i de små kommunerna. I de kommuner där det finns flera vårdcentraler som till exempel Linköping, Norrköping och Motala ser man en patientström från de mindre populära vårdcentralerna till fördel för andra.

I Linköping har Ryds, Kungsgatan och Valla vårdcentral fått flest nya patienter och i Norrköping är det Kneippen vårdcentral tillsammans med nystartade Medicinskt centrum som är mest populära.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se