Datortillverkare måste snåla på elen

Elförbrukningen hos datorer kan minskas med hälften. Dels genom att datoranvändarna stänger av datorerna när dom inte används men också genom ny teknik. Ett lagförslag inom EU kan tvinga datortillverkarna att använda mer energisnål teknik.

Europaparlamentarikern Lena Ek från Valdemarsvik tror att förslaget från kommissionen kommer gå igenom när parlamentarikerna väl ska rösta om det.

– Det finns en väldig enighet om att vi ska göra produkter vi använder så smarta som möjligt. När förslaget väl kommer från kommissionen så tror jag att det kommer gå ganska smärtfritt genom parlamentet, säger hon.

Anledningen till att dom flesta datatillverkare inte använder den mest energisnåla teknik som finns är att efterfrågan på datorer som drar lite elektricitet är liten. Det berättar Lars Pettersson som jobbar i en butik i Mjölby som säljer datorer.

– De frågar efter hur snabb processorn är, hur mycket ram-minne det är och priset, säger han.

Varje enskild dator drar i och för sig inte så mycket el, men eftersom antalet datorer är så många blir den totala elförbrukningen hög. Inom EU finns det över 300 miljoner datorer som genererar utsläpp som motsvarar 37 miljoner ton koldioxid per år. Det är lika mycket som två och en halv miljoner bilar som kör ett varv runt jorden släpper ut.

Det här visar en studie om datorernas miljöpåverkan som det svenska forskningsföretaget Swerea har gjort för EU-kommissionen. Och om förslaget som EU-kommissionen jobbar med godkänns av Europaparlamentet så tror Anna-Karin Jönbrink på forskningsföretaget Swerea att det får efterverkningar även i andra länder, eftersom marknaden är global.

– Om ett Kinesiskt datorföretag tillverkar bra produkter för att sälja dem i Europa, så har de lärt sig den tekonologin och då är det inte svårt för dem att sälja lika bra produkter i Kina eller Indien, säger Anna-Karin Jönbrink.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se