östergötland

Tuff finansdebatt i landstinget

- Skyll inte på finanskrisen, det säger det socialdemokratiska oppositionsrådet Irma Görtz till den borgerliga majoriteten, apropå att länets sjukvård gör mångmiljonförlust. Det var en tuff debatt i dag när landstingets finansplan diskuterades.

– Den ekonomiska situation vi ser i landstinget idag beror inte främst på finanskrisen. Den lägger lök på laxen dessvärre, men däremot så hade ju majoriteten redan första året de styrde sett till att vi hade ett ganska stort underskott i hälso- och sjukvårdsverksamheten. Och den ryggsäcken blev en extra börda att bära nu när vi ser att även skatteintäkterna minskar, säger Irma Görtz.

Moderaternas Christian Gustavsson, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att det varit några tuffa år för landstinget och att det även blir en tuff tid framöver. Men med hjälp av ett tillfälligt statsbidrag på 137 miljoner för 2010 kommer landstinget att gå med ett litet plusresultat nästa år.

I debatten sa han att socialdemokraterna mörkar med en kommande skattehöjning för 2011.

– Det blir ju lite komiskt att vi hamnar i en situation där finansplanen från socialdemokraterna här i fullmäktige inte berättar vad socialdemokraterna tänker efter 2010. Samtidigt kan vi i artiklar i tidningen läsa om skattehöjningar och det gör ju att det blir svårt att se alternativen framför sig. Det blir inte riktigt tydligt och då tycker jag att man försöker smyga undan en ganska stor och viktig fråga där mitt parti har bestämda uppfattningar, säger Christian Gustavsson.

Irma Görtz håller inte alls med och säger att socialdemokraterna varit tydliga med att det kan bli en skattehöjning 2011.

 – Så att säga att vi mörkar, då är Christian både blind och döv.

Både vänsterpartiet och miljöpartiet vill däremot höja landstingsskatten med 35 öre redan nästa år. Agneta Niklasson, gruppledare för miljöpartiet tycker att en skattehöjning är helt nödvändig.

– Just en sån här situation som vi befinner oss i nu, med relativt hög arbetslöshet, så bygger vårt förslag på att människor som har arbete är med och betalar lite mer och det är en fråga om solidaritet tycker vi.

Johan Gustavsson
johan.gustavsson@sr.se