östergötland

Bättre samordning av gristillsynen

Gårdagens avslöjanden om vanvård på grisgårdar får nu länsstyrelsen att agera. Bland annat ska man förbättra samordningen mellan olika myndigheter.

I de filmer som organisationen Djurrättsalliansen tog på gårdarna framkom bland annat att grisar hade liggsår, stod i boxar utan halm och att döda kultingar låg bland grisarna.

Enligt länsveterinär Pierre Nordmark är samordningen mellan bland annat slakterier, djurhälsovården och veterinärer inte tillräckligt bra:

- Vi har kontakter med samtliga länets veterinärer, vi har egenkontrollprogram som lantbrukarna utför och vi har kravprogrammet, och en viktig uppgift för oss är att samordna och se så att vi kan sätta in våra resurser där det som mest behövs, säger Pierre Nordmark.

De sex gårdar i Östergötland som granskades har nu polisanmälts av organisationen Djurrättsalliansen, och länsstyrelsen ska utreda djurhållningen på gårdarna. Och de som vi pratade med i Norrköpings mataffärer idag verkar ha fått sig en tankeställare.

- Ja, det är ju så att det är jul snart och då köper man ju julskinka, men det är klart att det påverkar, för man reagerar ju känslomässigt, säger Christina Träskman som handlade i en matbutik i Norrköping.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se