Nyfödd noshörningskalv på Kolmården

Kolmårdens noshörningsstam har fått tillökning. På onsdagseftermiddagen födde noshörningen Imfolozi en dotter på 70 kilo.

Mats Höggren är zoologisk chef på Kolmården och bevittnade födseln.

– Hon föddes vid klockan tre på eftermiddagen och kom upp på benen inom 20 minuter och började leta efter mammas spenar. Hon hade alla beteenden på plats och mamma Imfolozi hade alla modersinstinkter. Vi såg att hon diade och att det inte verkade finnas några komplikationer. Det såg jättebra ut, berättar Mats Höggren.

Vad ska kalven få heta?

– Jag vet inte riktigt än. Det är i alla fall en liten tjej, en noshörningsko. Temat ska väl vara något afrikanskt namn i alla fall, för alla de andra fyra noshörningarna har afrikanska namn.

Hur vanligt är det att noshörningar föds i fångenskap?

– Inte speciellt vanligt. Den senaste som föddes i Sverige var också hos oss, på nyårsdagen 2004. Det finns bara noshörningar på två platser i Sverige, Kolmården och Borås djurpark, och det är vi som har haft lyckan att föda fram några ungar nu under senare år. Tittar man ute i världens djurparker händer det visserligen flera gånger per år, men med tanke på att noshörningarna är hotade och inte finns i jättemånga parker ändå är det inte så vanligt att det föds.

Vad väntar nu den här noshörningsungen i framtiden? Blir hon kvar på Kolmården?

– Nu blir hon ju kvar här. Nu ska hon vara med mamma och den övriga noshörningsgruppen. Sedan får vi se. Den här arten, trubbnoshörning, en av de två afrikanska arterna, ingår liksom många andra av våra djur i ett bevarandeprojekt, ett avelsprogram som vi sköter gemensamt i Europas djurparker. Hon kommer att vara hos oss och växa upp hos oss och sedan får vi se var hon gör bäst nytta. Man sköter det där för att minimera inavelseffekter och upprätthålla den genetiska variationen. Längre fram i framtiden kommer hon att hamna någonstans i Europas djurparker där hon funkar bäst i avelsarbetet, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården.

Mathias Gerdfeldter
mathias.gerdfeldter@sr.se