Östergötland

Patienter i kläm för kömiljarden

Patienter råkar illa ut i landstingets jakt på att korta köerna och därmed få del av regeringens kömiljard. Landstingsrådet Lasse Pettersson från Vrinnevilistan i Östergötland är kritisk till kömiljarden men tror på en förändring till nästa år. 

Landstingen kommer att få pengar av regeringen 2010 om de uppfyller vårdgarantin den sista november i år. Och köerna i Östergötland har blivit kortare. Mellan augusti och oktober i år minskade antalet patienter som väntat i mer än 90 dagar på behandling med mer än hälften på bara två månader - från 44 till 16 procent.

Men jakten på kortare köer för att få del av kömiljarden drabbar patienter. En person som kontaktat oss berättar följande - vi har ändrat lite på personuppgifterna:

"Min pappa fyller snart 75 år. Han har stått flera år i kö för en operation. En dag ringde de från sjukhuset och frågade om han kunde utföra en viss rörelse. - Ja, sa min pappa, som visserligen kan resa sig upp men inte mycket mer. Då ströks han direkt från väntelistan. Nu sitter han hemma, har ont och är väldigt ledsen."

Lasse Pettersson som är ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdnämnd, reagerar på berättelsen och säger att det är fel om det förhåller sig på det här sättet.

- Har man fått remiss och ska på besök så ska man inte få ledande frågor för att avbeställa besöket, säger han och fortsätter:

- Vården har ju till uppgift att ta hand om patienterna och det måste man göra professionellt i alla lägen. Det är jätteviktigt.

Redan nästa år kan villkoren för kömiljarden se ut på ett annat sätt än idag. Socialdepartementet tittar på hur man bland annat kan får bort möjligheten att placera vissa patienter under en rubrik som innebär att patienter i kön inte räknas - eftersom de anses vänta frivilligt. Det kan exempelvis handla om patienter som hellre väntar kvar vid hemmasjukhuset än åker till ett annat landsting för operation.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se