Just nu

  • Stopp i norrgående riktning E22:an Ringarum-Söderköping efter olycka
Östergötland

Ny internetdrog sprids i länet

Tre ungdomar hittades i onsdagskväll i Motala svårt medtagna efter att ha tagit en överdos av drogen 4-ho-met. Men trots att den är farlig kan den köpas helt lagligt på internet.

Det var i går kväll som tre ungdomar mellan 16 och 18 år gamla hittades bakom ICA Maxi i Motala svårt medtagna efter att ha tagit en överdos. En av dem uppgav att man tagit drogen 4-ho-met.

Två av ungdomarna lades in på Universitetssjukhusets barnintensivavdelning i går, men har nu fått åka hem. Ungdomarna ska drogtestas och är nu misstänkta för ringa narkotikabrott. Men om drogen är just 4-ho-met, har de inte begått något brottsligt.

- Det är säkert framtagen bara för att kringgå vår lagstiftning, säger Per-Åke Sandvold på Läkemedelsverket.

Drogen är inte narkotikaklassad och inte heller klassad som hälsofarlig vara och därmed inte olaglig. Men det är lätt att överdosera den.

- Det är oerhört lätt, till att börja med så är det ju för många en okänd substans. Det är vad vi kallar trial-and-error, man tar tills man nästan svimmar eller blir medvetslös eller vad man nu gör. Sedan så skriver man om det på nätet hur man ska göra och det är ju det som gör det så oerhört farligt. Människor är ju olika, en del väger kanske 40 kilo en annan 150 kilo, säger Per-Åke Sandvold på Läkemedelsverket.

Att få en drog narkotikaklassad eller klassad som hälsofarlig tar tid och varje preparat måste förbjudas en i taget. Ständigt tas nya droger fram för att lagen ska kunna kringgås.

Men en lagändring kan vara på gång som ska göra det lättare för polisen att ta hand om droger som 4-ho-met.

- Om en polis hittar substanser som ungdomar kan missbruka så skulle man kunna gå till en åklagare och säga att vi vill skyddsomhänderta den här drogen. Sedan frågar åklagaren oss om vi avser att utreda substansen och säger vi då ja blir substansen förbjuden under tiden vi utreder, säger Per-Åke Sandvold.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se