linköping

Ensamma grisar blir olyckliga

I veckan har ju nyheterna dominerats av missförhållanden på många av landets grisfarmar. Per Jensen, som är professor vid Linköpings Universitet och forskar om djurs beteende, menar att grisarna på bilderna verkligen far illa, men vill inte dra alla grisuppfödare över en kam.

Professor Per Jensen blir berörd av bilderna som publicerats den senaste veckan, men menar samtidigt att hans erfarenhet av svensk djurhållning inte är fullt så här negativ:

 - Man behöver inte vara professor i etologi för att bli upprörd över de bilder som har visats, samtidigt som en viss kritisk hållning är bra att ha, säger Per Jensen till Sveriges Radio Östergötland.

Per Jensen berättar att grisar är mycket nyfikna djur som måste leva i grupp, en ensam gris blir stressad och olycklig och en behöver en miljö som erbjuder omväxling och något att böka i och undersöka.

- Här har många års forskning visat att det är i stort sett omöjligt att överträffa halm när det gäller att erbjuda den här möjligheten till omväxling och undersökning, och för att stimulera dem till ett naturligt beteende.

Men det går absolut inte att förneka att grisarna har lidit av den behandling man ser att de fått på de filmer som organisationen Djurrättsalliansen tagit i smyg på bland annat sex östgötska gårdar, konstaterar Per Jensen:

- En gris som lever i en karg box utan halm och möjlighet att böka och undersöka, en sådan gris, det vet vi efter forskning, den mår dåligt.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se