Östergötland

Vanvårdade grisar väcker känslor

Reaktionerna på missförhållandena på svenska grisfarmar har inte låtit vänta på sig. Men alla har inte uppskattat granskningen.
- Alla bönder gillar väl inte den information vi går ut med. Vi menar att inga grisar har det bra i Sverige och att vi inte borde äta kött på grund av det, säger Anna Nordin på Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen granskning av svenska grisfarmar slog ned som en bomb i veckan, där flera fall av vanvård kunde avslöjas. Flera gårdar har blivit polisanmälda och Scan har stängt av flera grisfamar i väntan på utredning.

I dag fanns organisationen Djurrättsalliansen på plats i Linköping och Norrköping, där aktivisterna visade upp en död gris.

- Det här är en liten griskulting som kommer från en farm. För det är tyvärr så att ofta dör några kultingar i varje kull och då slänger farmarna bara ut dem i stora containrar utanför farmen. Vi vill visa att det här är en konsekvens av köttindustrin, säger Anna Nordin.

Hur kom det sig att ni började titta på det här?
- Vi ville undersöka hur det faktiskt såg ut på svenska gårdar för Sverige skryter gärna med att man har världens bästa djurskyddslag och grisbönder talar gott om hur svenska grisar har det. Men vi har varit misstänksamma mot det och därför bestämde vi oss för att granska.

Enligt Anna Nordin har reaktionerna varit många, de flesta har uppskattat granskningen men inte alla.

- Vi har varit runt på ungefär en tiondel av alla svenska grisfarmar och vi menar på att det är ett systemfel. Det är inte enskilda gårdar det är fel på utan det är så här det ser ut hos Sveriges grisfarmar överlag. Så klart att inte bönderna vill att det här kommer fram.

Bland Linköpingsborna väckte grisarna känslor, så här säger Luz Månsson:

- Jag blir både ledsen och arg och vill inte se dem, jag tänker inte äta någon skinka.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se