1 av 2
Clark Olofsson. Arkivbild från 1994
2 av 2
Linköping

Clark Olofsson överklagar till HD

Uppdaterad 15:23
Hovrätten fastställer fängelsedomen på nio år och livstids utvisning för Daniel Demuynck, mer känd som Clark Olofsson. Nu överklagar Olofsson domen till Högsta domstolen.
– Men jag tror våra chanser att få upp målet i HD är begränsade, säger Olofssons advokat Ola Salomonsson till SR Östergötland.

Clark Olofsson dömdes i somras av Linköpings tingsrätt till nio års fängelse och livstids utvisning. Han fick ytterligare fem år för att ha förverkat sin tidigare villkorliga dom.

Totalt var nio personer inblandade i narkotikahärvan. Enligt åklagaren ska de ha smugglat in 176 kilo amfetamin och cannabis i Sverige. Narkotikautredningen är den största i Sverige någonsin och det var östgötapolisens narkotikarotel som avslöjade ligan.

Sju av de övriga inblandade fick upp till tio års fängelse av tingsrätten. En person friades helt.

62-årige Olofsson, som numera heter Daniel Demuynck och är belgisk medborgare, ansåg att straffet var för hårt i förhållande till den roll han hade i narkotikaligan. Han överklagade därför domen och ansåg att utvisningen på livstid skulle hävas. Han framhöll bland annat att han har både barn och barnbarn i Sverige.

Men Clark Olofsson fick inget gehör hos Göta hovrätt. Domstolen fastställer idag Linköpings tingsrätts fängelsestraff, han ska efter avtjänat straff utvisas ur landet för all framtid.

Olofssons advokat Ola Salomonsson uppger att hans klient tänker överklaga domen till Högsta domstolen (HD).

– Han är inte en så viktig länk, hade han inte gjort det han erkänt så hade en narkotikaaffär ändå kommit till stånd, säger Salomonsson.

Han tror dock att chansen att HD ska ta uppfallet är begränsad.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

FAKTA: Clark Olofsson

Clark Olofsson har suttit mer än halva sitt liv i fängelse.
1966: Olofsson döms till åtta års fängelse för mordförsök. Tillsammans med en kumpan gör han inbrott i Nyköping. En polisman skjuts ihjäl av kumpanen.
1973: Han blir inblandad i det så kallade Norrmalmstorgsdramat där rånaren Janne Olsson tar gisslan och kräver att Olofsson förs till bankvalvet. Efter den oblodiga upplösningen blir Olofsson åtalad för delaktighet.
1983: Olofsson friges och lämnar Sverige för att bo i Belgien.
1984: Han grips för att ha smugglat 25 kilo amfetamin från Holland till Sverige. Döms mot sitt nekande till tio års fängelse.
1998: Olofsson grips som huvudman för en av de största amfetaminsmugglingarna hittills till Danmark. Året efter döms han till 14 års fängelse men släpps under 2005.
2008: Olofsson grips misstänkt för att ha organiserat en omfattande narkotikahandel.
2009: Olofsson åtalas tillsammans med nio andra män för bland annat grovt narkotikabrott.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista