Östergötland

Kyrkklockor slår för miljön

På söndag kommer kyrkklockor att ringa världen över i en manifestation för klimatet. I Sverige och Linköpings stift kommer kyrkor att låta klockorna slå 350 slag med start klockan 15.00.

– Tanken är att det ska ringa i hela världen säger Martin Lind biskop i Linköpings stift.

Aktion startar i Fiji lokal tid och Sverige anpassar sig efter den stora ekumeniska gudstjänst som avslutas i Köpenhamn klockan 15.00.
Det är inte bara kristna kyrkor som ska låta sina klockor klämta utan det är en ekumenisk manifestation i ett samarbete mellan olika religioner.

350 slag i kyrkklockor ska markera höjdpunkten i FN: s klimatförhandlingar i Köpenhamn för att påminna om att koldioxidhalten i atmosfären inte får överstiga 350 ppm, miljondelar koldioxid i luften.

Kyrkan har sagt att man vill se ett rättvist klimatavtal som slutresultat.

– Det gäller att hitta ett avtal som är så rättvist som möjligt och kan vi få ett avtal där vi delar bördan mer rättvist och går i riktning mot en mer medveten och klok klimatpolitik så vore det mycket värt säger Martin Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista