1 av 2
2 av 2
Östergötland

Nya regler för djursjukvårdare

Från årsskiftet gäller nya regler om vem som får arbeta med sjukvård på djur. Idag har till exempel de som arbetar med tänder på hästar inte behövt visa någon särskild utbildning.

Första januari träder riksdagens nya lag om behörighet för djurhälsopersonal i kraft. Veterinärer och djurskötare får legitimation efter att ha gått en universitetsutbildning som är inriktad på respektive yrke.

– Jag tycker att det är väldigt bra. För då är det inga oseriösa som kan hålla på med hästarnas munnar och tänder och förstöra dem, säger hästuppfödaren Ewa Signahl.

För att kunna arbeta med hästtandvård med hästar som är injicerade med lugnande medel eller sövda är det efter årsskiftet ett krav att du är legitimerad veterinär eller legitimerad tandläkare och att du har en kompletterande utbildning för tandvård på häst. Torbjörn Lundström, leg. tandläkare på djurtandvårdskliniken bedriver utbildning om djurtandvård och han är positiv till kravet på utökad utbildning.

– Vi ser ett antal hästar varje år som blivit behandlade på ett sådant sätt att de har fått svårigheter att äta eller smärta efter behandling. Varje enskilt fall är ett fall för mycket gemensamt för de här fallen är att man har frångått vanliga enkla biologiska grundprinciper. Det handlar inte om att ha kunskap om att avverka tandsubstans utan man har en allmedicinsk förståelse, ett biologiskt kunnande som gör att man inte utsätter djuren för onödigt lidande, säger Torbjörn Lundström.

Lotta Ternström - Hofverberg arbetar på jordbruksverket hon menar att lagen inte hängt med när utvecklingen av hälso- och sjukvård för djur gått framåt. Hon tycker att ansvarsfördelningen på till exempel djursjukhus varit diffus, när yrken inom djurhälsa legitimeras utökas ansvaret som tidigare legat på veterinären.

– Idag anlitar man även annan personal till exempel tandläkare för att få in den specialistkompetensen på djursjukhusen, men då har veterinären fortfarande varit ansvarig för det den personen har gjort. Nu vill man reda ut det ansvaret att den som arbetar inom djurhälso-sjukvård skall vara ansvarig för det personen faktiskt gör, säger Lotta Ternström-Hofverberg.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista