1 av 2
Foto: Lars Pehrson/Scanpix
2 av 2
Bänkt Olsson och Mikael Svensson på Securitas direct.
östergötland

Larm säljs trots lågkonjunktur

Den senaste tiden har flera villaägare i Östergötland drabbats av inbrott och antalet anmälda inbrott i länet i år har ökat, jämfört med förra året. Bland företagen som säljer larm märks inget av lågkonjunkturen.

Försäljningen av larm ökar stadigt. På branschorganisationen Swelarm, dit många larmföretag är anslutna, säger man att cirka 45.000 bostadslarm kommer att säljas i Sverige i år. Det är en ökning med 15 procent jämfört med året innan.

Antalet anmälda inbrott i lägenheter och villor i Östergötland mellan januari och november i år har ökat med 23 procent, jämfört med samma period förra året. Och det är framför allt i flera av de mindre kommunerna som inbrotten har ökat.

Men varken hos branchorganisationen Swelarm eller hos Securitas direct ser man någon koppling mellan ökningen av antalet inbrott och försäljningen av inbrottslarm. Det larmkunden ofta är ute efter är helt enkelt att känna sig tryggare.

Men det finns också andra sätt att skydda sig från inbrott än att skaffa ett inbrottslarm, berättar Bänkt Olsson, pressansvarig på Securitas direct. Hans råd är att man tänker lite som tjuven. Vad finns egentligen i hemmet som är attraktivt att stjäla? De sakerna ska inte vara synliga när man åker hemifrån.

– Att tillfället gör tjuven är väldigt, väldigt sant, säger Bänkt Olsson.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista