Debatten kring vanvårdade grisar satte fokus på djurskyddet i landet. Foto: Djurrättsalliansen
östergötland

Djurskyddet kan försämras mer

Djurskyddskontrollerna kan bli ännu sämre nästa år, det varnar länsveterinär Barbro Röken för. Sedan länsstyrelsen tagit över djurskyddet från kommunerna har antalet inspektioner minskat kraftigt.

Sedan första januari i år är det länsstyrelserna som ansvarar för djurskyddskontrollen. Förändringen skulle göra djurskyddet bättre, men ett år efter att länsstyrelserna tog över ansvaret kan vi konstatera att länsstyrelserna har gjort betydligt färre djurskyddskontroll jämfört med kommunerna då de hade ansvaret. Nu varnar dessutom länsveterinär Barbro Röken för att det kommer bli ännu sämre i framtiden:

- Kommande år kommer vi att få ännu mer tidsnöd, för vi har ju fått arbetsuppgifter som kommunerna aldrig gjorde, säger hon.

Barbro Röken syftar på kontroller av livsmedel och foderaspekter på djurhållning och även trädgårdsodling, som länsstyrelserna fått sig tilldelade utan extraresurser från staten. Hon ses heller inga tecken från jordbruksminister Eskil Erlandsson på att han och regeringen tänker  ge mer pengar.

Barbro Röken är nu orolig för att med bara åtta djurskyddsinspektörer så kommer man inte att hinna göra alla de arbetsuppgifter som regeringen ålagt dem:

- Vi har som målsättning att göra ett så bra arbete som möjligt och vi har förutsättningar för det, men tiden kommer att ta slut, konstaterar Barbro Röken avslutningsvis.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista