Motala

Samarbete mot självmord

Antalet självmord totalt i Sverige minskar. Men bland unga mellan 15 och 24 år syns en ökning.  Mariann Åström i Motala förlorade sin son Fredrik genom självmord. Idag arbetar hon för att liknande katastrofer ska förhindras.
– Överlevande som försökt ta sitt liv vittnar om att det är möjligt, säger hon.

I Motala har man startat en arbetsgrupp för att ta fram åtgärder mot självmord. Man tittar mot Jönköping, där det finns ett samarbete sedan några år tillbaka. Mariann Åström har varit en av de pådrivande i det självmordsförebyggande arbetet i Motala. För åtta år sedan förlorade hon sin son Fredrik då han tog sitt liv. 

Men Mariann Åström anser att självmord kan förebyggas.
– Man har kunnat intervjua några som bestämt sig för att ta sitt liv och som hoppat från Golden Gate-bron och klarat sig. De sa att de ångrade sig under tiden de föll ner i vattnet, säger hon.

Förra året tog 41 personer i Östergötland livet av sig, enligt preliminära siffror, och i flera kommuner i länet lyfts nu frågan i det hälsopolitiska arbetet. På varje fullbordat självmord beräknas det gå tio försök, och nu finns en arbetsgrupp i Motala som ska ta fram åtgärder för att ingen ska behöva hamna i ett läge där självmord blir en utväg.

Regeringen har också avsatt pengar för sådant arbete och Lena Henricson på Motala kommun jobbar med frågan. Men det är inte så lätt, säger hon, eftersom många ska samarbeta.

- Landstinget, kommunens räddningstjänst, polisen, socialtjänsten, pykiatrin...

Men tror du att det kan lyckas?

– Ja, det tror jag absolut. Vi har ju ett nära exempel i Jönköping.

I Jönköping finns sedan flera år tillbaka ett samarbete som bland annat innebär att SOS Alarm skickar ut närmsta räddningstjänst när det kommer in samtal som misstänks handla om självmordsförsök.

Beredskapssamordnare Tomas Wibble i Jönköping berättar att brandmännen flera gånger hunnit ikapp självmordbenägna personer i tid.

– Vi har kommit fram till personer som hotat hoppa från höga höjder eller dränka sig och vi har kunnat avbryta den handlingen, säger han.

Enligt en rapport från Karolinska institutet är det bara fem kommuner i hela landet som har - eller inom kort kommer att ha - en handlingsplan för självmordsförebyggande arbete. De fem kommunerna är Jönköping, Vetlanda, Borås, Åmål och Sundsvall.

Raina medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista