1 av 2
Foto:Foto Claus Gertsen /SCANPIX
2 av 2
Norrköping

Körkortshanteringen flyttas

Från årsskiftet övergår länsstyrelsernas körkortshandläggning till Transportstyrelsen.
– Det innebär att man förhoppningsvis får snabbare beslut och att det blir beslut som ser likadant ut över hela landet, säger Claes Revenius, chef för utredningsenheten för körkort på Transportstyrelsen i Norrköping.

Hittills har landets 21 olika länsstyrelser haft hand om körkortshandläggningar, men från den första januari är det Transportstyrelsen som tar över ansvaret. Verksamheten kommer att bedrivas på sex orter, däribland vid utredningsenheten i Norrköping.

Enligt Claes Revenius ska man övergå till ett automatiserat datasystem för körkortshanteringen, vilket kan innebära en del störningar inledningsvis.

– Vi har testat datasystemet och det har fungerat jättebra, men sedan vet man inte hur det blir när det övergår i skarpt läge, men ambitionen är att det inte ska innebära några störningar över huvudtaget, säger Claes Revenius.

Blanketter för exempelvis körkortstillstånd och handledartillstånd kommer att kunna hämtas via Internet.

– Vi försöker marknadsföra oss som en e-myndighet och använda nätet i så stor utsträckning som möjligt, säger Claes Revenius.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista