Norrköping

Okontrollerat kött till Norrköping

Kött som inte har testats för BSE, galna ko-sjukan, har exporterats från Tyskland till Norrköping. Om köttet innehåller någon smitta är oklart.
– Det finns det inget som säger, utan att det bara inte har testats, säger Anna Munktell Flarup på bygg- och miljökontorets livsmedelskontroll i Norrköpings kommun.

Via ett EU-gemensamt varningssystem fick det svenska Livsmedelsverket en varning om det okontrollerade köttet.

Nu har miljökontoret i Norrköping kontaktat leverantören och krävt att de återkallar det kött som har gått ut till butiker och restauranger.

– Vi har väldigt stränga spårbarhetsregler, så grossisten måste hålla ordning på precis vad man får in för produkter och vad som går ut till kunderna också, säger Anna Munktell Flarup

Köttet kom till Norrköping redan i oktober, men varför varningen kom till Norrköping först i fredags vet inte Anna Munktell Flarup:

– Systemet ser ut som det ser ur, det ska ju vara ett snabbt system och det kan man ju diskutera hur snabbt det är, säger hon.

Lotta Karlsson
lotta.e.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista